Medencénk vize csak és kizárólag abban az esetben lesz kristálytiszta, vízkő és algamentes, ha folyamatosan gondoskodunk a szennyeződések eltávolításáról, illetve ha a kémiai összetevők is egyensúlyban vannak.


1. lépés – A folyamatos vízforgatás és szűrés

A vízforgató rendszer két elemből áll: a szivattyúból és a szűrőből, melynek elsődleges feladata a különböző felszíni és lebegő szennyeződések eltávolítása, valamint a vegyszerek vízben történő elkeverése. A szűrő lehet kvarchomokkal töltött, ún. homokszűrő, vagy papírszűrő. Nagyobb medencékhez általában az előbbi, kisebb medencékhez az utóbbit szokták alkalmazni.

A homokszűrőről azt kell tudni, hogy rendkívül takarékos megoldás, hiszen egy megfelelő méretű szűrőberendezés segítségével – természetesen a kiegészítő kezelések mellett – 4-5 évig is képes kevesebb vegyszer használatával a megfelelő vízminőséget biztosítani, akár a medencénk vizének leeresztése nélkül is. Ezzel hihetetlen összegeket spórolhatunk.

A medencefenékre leülepedő szennyeződések eltávolításához víz alatti porszívót vagy takarítórobotot használhatunk.

2. lépés – A víz kémhatásának beállítása

A víz kémhatásának (pH-értékének) beállítása az egészségünk szempontjából nagyon fontos. A 14 fokozatú pH skálán a 7-es a semleges érték, ez alatt a víz savas, míg fölötte lúgos. Az emberi szem pH-ja 7,5, ezért a 7,2-es pH alatti kémhatás nemcsak a szemünket csípi, de erősen korrozív hatású. A medence vizét ezért inkább lúgosra szokták beállítani, de a 7,8-es érték már itt sem megfelelő.

Medencénk vizének ideális pH-ja 7,2-7,6 között van.

A pH-mérés eszközei:

  • Mérőcsík
  • Digitális vízelemző készülékek
  • Tablettás mérőkészlet

A mérőcsík használata nagyon egyszerű, csak bele kell meríteni a medence vizébe, és az elszíneződés alapján, a dobozon található színskála segítségével meghatározható a víz kémhatása.

A digitális vízelemző készülék használata szintén nem bonyolult, a vízbe mártott tesztcsíkot a műszer olvasójába téve, megkapjuk a pontos eredményeket.

A tablettás vízelemző használatával, a mérőedény 2 oszlopába helyezett különböző reagens tabletták segítségével nemcsak a medence vizének pH-ja, de a szabad klór koncentrációja is leolvasható.

A kémhatás módosítása:

Attól függően, hogy milyen értéket kaptunk, szükséges a medence vizének savasítása vagy lúgosítása.

Amennyiben a pH 7,8 fölötti értéket mutat (vagyis magas), akkor pH-csökkentő szerre van szükség. Adagolása mindig az adott vegyszertől függ, de általánosságban elmondható, hogy a pH-szint 0,1-es csökkentéséhez 10m³ vízhez 20dkg pH mínusz granulátum feloldására van szükség.

Az algás, zavaros víz esetében legtöbbször a magas pH a probléma okozója.

Amennyiben a pH 6,8 alatti értéket mutat, pH növelő szert kell a vízhez adagolni. Ennek adagolása szintén gyártófüggő, de a pH-szint 0,1-es emeléséhez 10m³ vízhez kb. 10dkg pH plusz granulátumot kell feloldani.

3. lépés – A vízkeménység beállítása

A víz keménysége attól függ, hogy mekkora a vízben található magnéziumsó és kálciumsó mennyisége. Ha ezek szintje magas, a medence fala és a csővezeték vízkövessé válhat, ami károkat okozhat a gépészeti egységekben, pl. a homokszűrőben is.

A vízkő kiválását és a víz zavarosságát ún. vízkő stabilizátor folyadékkal akadályozhatjuk meg.

4. lépés – A víz fertőtlenítése

A medence vizében számos mikroorganizmus (szabad szemmel nem látható élőlény) van jelen, melyek egyes fajtái (vírusok, baktériumok, algák, gombák) a vízben terjedve különböző betegségeket, fertőzéseket okozhatnak, elszaporodásuk esetén a medence vize zavarossá válhat. A fertőtlenítőszerek segítségével ezek a mikroorganizmusok elpusztíthatóak. A medence vizének fertőtlenítésére leggyakrabban a klór vegyületeit (szabadklór, free-chlorine, FC) használjuk, melyből annyinak kell lennie a medence vizében, amennyi elpusztítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, de az emberi egészségre nem ártalmas. Az ideális szabadklór literenként 0,6-1,0mg.

Léteznek ugyanakkor klórmentes, kisgyermekeknek, illetve túlérzékenyeknek kifejlesztett speciális oxigénes fertőtlenítő szerek, vagy alternatív vízkezelő eljárások, mint a sóbontó, ózonos, vagy UV-sugaras berendezések.

Egy frissen feltöltött medence esetén elsőként a szabad klór koncentrációt kell a megfelelő szintre emelni, ezt követően pedig a lassan oldódó készítményekkel szinten tartani.

A gyorsan oldódó klór készítmények a gombák és a baktériumok elszaporodása elleni küzdelmet segítik, melyek az alábbiak lehetnek:

Klórtabletta (10m³ vízhez kb.10dkg)

Klór granulátum (10m³ vízhez kb.2-3 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba)

5. lépés – Algátlanítás

Az algamentesítés algagátló folyadékkal történik, mely nem öli meg a vízben található algákat, de gátolja azok elszaporodását. A medence első feltöltésekor célszerű teljes körű algamentesítést végezni, mivel a víz nagyjából 12 óra alatt bealgásodhat. Erre a célra egy nem klór alapú vegyületet szükséges használni.

Ha medencénk vize mégis elalgásodott, ún. klór-sokkot kell alkalmazni, melynek során a medence vizének klór-szintjét 3-5-szörösére kell emelni. Ezt kültéri medencék esetében magas, 26ºC feletti hőmérsékletű medencéknél javasolt akár hetente elvégezni.

Ilyen algamentesítő szer az Algecid folyadék (adagolása: 10m³ vízhez 50-100ml, utókezelésre: beltéri medencénél 10m³ vízhez 20ml, kültéri medencénél 10m³ vízhez 40ml 8-15 naponként)

6. lépés – A vegyszerezés szinten tartása

A zavarosodás, algásodás megakadályozására, valamint a vegyszerszint megtartására különféle, lassan oldódó, klórtartalmú tablettákat kell alkalmazni.

  • Multitabletta (3 az 1-ben): klórt, algamentesítőt és pelyhesítő szert tartalmaz, több napig oldódik fel, utána pótolni kell (20 m³ vízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba)
  • Tartós klórtabletta, csak klórt tartalmaz, több napig oldódik fel, utána pótolni kell (20 m³ vízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba)

7. lépés – Pelyhesítés

Pelyhesítésre azért van szükség, mert a szűrő nem minden esetben tudja kiszűrni a legapróbb szennyeződéseket, amitől a medencénk vize zavarossá válhat. A pelyhesítő szerek használatával az apróbb szennyeződések nagyobb pelyhekben gyűlnek össze, így a szűrőn fennakadnak. A pelyhesítő szerek alkalmazása abban az esetben indokolt, ha a medence vizének klórtartalma megfelelő, a víz mégis zavaros, opálos. Ezen szerek alkalmazása a felöltést követő második, harmadik héten már célszerű, mert a lebegő szennyeződések (naptej, napolaj, testápoló szer maradványok, algák, szmog) addigra már belekerülhetnek a medencénkbe.

Pelyhesítő szerek:

  • Pelyhesítő folyadék (10 m³ vízhez 100-200 ml)
  • Pelyhesítő zsák (8x125g, hetente 1-2 zsák elhelyezése a szkimmerbe vagy szivattyú előszűrő kosarába)
Call Now Button